İletişim Başkanı Altun: “Fransa’nın ülkesindeki tüm PKK faaliyetlerine son vermesini istiyoruz”
Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun, Fransa’da PKK’lıların ve sempatizanların var olabileceğini belirterek, “Türkiye, tüm NATO müttefikleri gibi, Fransa’nın terör örgütü PKK ve bağlı kuruluşlarının ülkesindeki tüm faaliyetlerine son vermesini istiyor. (Fransa) alanlarda. Suriye ve Libya gibi. Türkiye, politikalarını Türkiye ile uyumlu hale getirmelidir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı konferans salonunda düzenlenen Türkiye-Fransa İlişkileri: Fırsatlar ve Zorluklar Paneli’ne katıldı. İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan panele iki ülkenin akademisyenleri, sektör temsilcileri ve askeri çalışanları katıldı.
“Avrupa’nın enerji ve gıda güvenliğinin de pamuk ipliğine bağlı olduğu Rusya-Ukrayna savaşında ispatlanmıştır”
İletişim Lideri Altun burada yaptığı konuşmada, Suriye krizinin sonuçlarından biri olan mülteci sorununa Avrupa’nın çözüm bulamadığını belirterek, “Avrupa’nın gücü maalesef Rusya-Ukrayna savaşında ortaya çıktı. ve gıda güvenliği bir ipliğe bağlı… Kurduğu güç koridoru, tahıl koridoru gibi girişimlerle Avrupa’nın karşı karşıya olduğu tüm bu sorunların çözümünde de kilit rol oynadı, oynamaya da devam edecek.
Avrupa’nın Türkiye ile diplomatik ve ekonomik işbirliğinden teröre kadar her alanda ilişkilerini derinleştirmesi ve güçlendirmesi gerektiğine inandıklarını belirten Altun, “Uzun vadede ikili ve bölgesel ilişkilerde ortak çalışmalar yapmak ve işbirliğini geliştirmek çok önemli. -Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin devam etmesi.” sözlerini kullandı.
Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra tahıl, elektrik ve gübre krizinin hem küresel hem de bölgesel düzeyde derin istikrarsızlıklar üretme potansiyeline işaret eden Altun, “Türkiye, her iki tarafın da güvendiği bir aktör olarak. devletler, çözüm üreten ve arabuluculuk yapan, krizin daha da derinleşmesini engelleyen ve burada istikrar sağlayıcı bir aktör olarak ön plana çıkıyor” dedi.
“Beklentimiz, (Rusya-Ukrayna) krizi derinleşmeden Türkiye’ye destek olmalarıdır”
Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan krizin sona ermesinin Avrupa ülkelerini ağır zorluklardan ve yeni sorunlardan koruyacağını ifade eden Altun, “Dolayısıyla başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinden temel bir beklentimiz var. Bu beklenti nedir? Türkiye’nin kriz daha derinleşmeden yönetilmesine destek olmak için küresel arenada kimlikçi siyaset yerine stratejik öncelikleri esas alıyor.”
Rusya-Ukrayna savaşının hava savunma sistemleri ve insansız muharebe araçlarının önemini de gösterdiğini belirten Altun, güçlü bir savunma sanayi altyapısına sahip olduğunu söylediği Türkiye’nin insansız kara, deniz için hem yüksek teknolojili hem de uygun maliyetli ürünler geliştirdiğini söyledi. ve hava araçları.
“(Fransa) Suriye ve Libya gibi alanlarda Türkiye ile politikalarını uyumlu hale getirmelidir”
Fransa ve Avrupa’da göç ve mülteci hareketlerinin yönetiminde ciddi zorluklarla karşılaştığını belirten Altun, “Dolayısıyla düzensiz göç ve mülteci hareketlerinin yol açtığı toplumsal ve siyasi sorunlarla boğuşan Fransa’nın da hayati önem taşıdığının farkında olması gerekiyor. Türkiye’nin çözümde oynadığı rol, “Suriye ve Libya gibi alanlarda Türkiye ile politikalarını uyumlu hale getirmelidir” dedi.
“Türkiye, Fransa’nın ülkesindeki tüm PKK faaliyetlerine son vermesini istiyor”
Avrupa Birliği’nin PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığını hatırlatan Altun, “Ancak Fransa’da PKK üyeleri ve sempatizanları olabilir. Türkiye, tüm NATO müttefikleri gibi, Fransa’dan terör örgütü PKK ve bağlı kuruluşlarının Türkiye’deki tüm faaliyetlerine son vermesini istiyor. memleketi’ dedi.
“Stabilize edilmiş bir Suriye, Avrupa’nın güvenliğine katkıda bulunacaktır”
Türkiye’nin Suriye’deki PKK/PYD/YPG yapılanmasına karşı mücadelesinin müttefiklerinden takviye beklediğini belirten Altun, terörden arınmış ve istikrara kavuşan Suriye’nin Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlayacağını vurguladı.
“PKK/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerinin dezenformasyon kampanyaları iki ülke ilişkilerine zarar verme potansiyeline sahiptir”
Altun konuşmasına şöyle devam etti:
“Fransız çimento şirketi Lafarge’ın Suriye’de DEAŞ’ın da aralarında bulunduğu terör örgütlerine zemin hazırladığının ortaya çıkarılması, küresel terörle mücadele açısından kara bir leke olarak kalacaktır. Batı’daki Türkiye karşıtı lobilerin dezenformasyon kampanyaları veya terör örgütünün uzantıları PKK/YPG ve FETÖ gibi örgütlerin Türkiye-Fransa çıkarları, terör örgütlerini ya da Türkiye karşıtı lobileri onurlandıran ucuz ve kısa vadeli siyasi hesaplara kurban edilmemeli, dünyanın korunmasının Türkiye-Fransa ittifakını engellediği ve zayıflattığı asla unutulmamalıdır. küresel terörizme karşı mücadele.
“Fransa’da Müslümanlara karşı İslami tepki ve sistematik ayrımcılık yaşanıyor”
Altun, Avrupa İslamofobi (İslam Karşıtlığı) Raporu’na göre Fransa’da İslam karşıtlığı ve Müslümanlara yönelik sistematik ayrımcılık konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığını üzüntüyle gördüklerini söyledi.
Panel, Altun’un konuşmasının ardından TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç’ın konuşmasıyla devam etti. – ANKARA